joi, 11 septembrie 2008

TORT A LA BEARN SIEFERT

Nobil prin aspectul exterior,
interesant prin cel interior si cu gust rafinat.
Tortul perfect pentru a VIII-a noastra aniversare a casatoriei.
icon_love.gif


INGREDIENTE BLAT DE PANDISPAN
- 4 oua
- 80 g zahar
- 60 g faina
- 15 g amidon
- 40 g alune de padure macinate

INGREDIENTE CREMA DE OREZ
- 10 foi gelatina
- 1 pastaie vanilie
- 1 litru lapte
- 150 g zahar
- 150 g orez cu bob rotund
- 500 g pere pasate
- 200 ml frisca

INGREDIENTE ORNAT
- 4 foi gelatina
- 50 ml frisca
- 100 g zahar
- 100 g gem de caise
- 150 g zahar
- 200 g ciocolata alba

PREPARARE BLAT DE PANDISPAN
Se incinge cuptorul la 190 grade.
Se separa ouale.
Se bat galbenusurile cu 40 g zahar...
...apoi albusurile se bat cu cele 40 g zahar ramas.
In compozitia de galbenusuri,
se incorporeaza faina amestecata cu amidon si alune...

...apoi albusul batut.
Se toarna intr-o forma de tort cu diametru de 26 cm,
tapetata cu hartie de copt;
se coace 15-20 de minute.
Se scoate si se lasa sa se raceasca bine.
Dupa care se aseaza pe un platou si se pune de jur imprejur inelul formei.
PREPARAREA CREMEI DE OREZ
Se inmoaie gelatina in apa rece.
Se cresteaza pastaia de vanilie si se scote miezul cu varful cutitului.
Se pune la fiert laptele cu vanilie, zahar si orez;
se fierbe cca 20-25 de minute, pana se obtine un orez cu lapte.
Se scoate pastaia de vanilie si se inglobeaza piureul de pere
si se dizolva inauntru gelatina.



Se da la frigider;
Cand incepe sa se intareasca, se inglobeaza frisca batuta.
Se aseaza crema pe blat si se niveleaza.
Se da tortul la frigider 4 ore.

PREPARAREA OGLINZII DE CARAMEL

Se inmoaie cele 4 foi de gelatina in apa rece. Se incalzeste frisca. Se caramelizeaza zaharul si se stinge cu frisca fierbinte. Se dizolva inauntru gelatina si se incorporeaza gemul; se strecoara intreaga compozitie.

Se lasa sa se racoreasca putin si se repartizeaza peste crema.
ORNAREA TORTULUI
Se pun 150 g de zahar sa se caramelizeze usor,
se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca putin,
ca sa se mai intereasca.
Se trag apoi cu furculita fire de caramel,
care se aseaza pe hartie de copt.
Se topeste ciocolata alba si se intinde un strat subtire pe hartie de copt,
si se lasa sa se intareasca.
Se taie apoi dreptunghiuri cu un cutit incalzit.

Tortul se orneaza cu fire de caramel si dreptunghiuri de ciocolata.
Finisajele tortului cer ceva mai multa rabdare si indemanare,
dar rezultatele va vor multumi pe deplin.
Iar daca mai adaugati si un motiv special ca al nostru,
tortul va fi la locul si momentul potrivit.




POFTA BUNA!!!